Waar we trots op zijn
Verbinding creëren
Wij geloven dat muziek niet alleen een kunstvorm is, maar ook een krachtige brug kan zijn die mensen samenbrengt. Muziek speelt een cruciale rol speelt in het creëren van verbinding. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat kinderen kunnen ervaren hoe het is om samen muziek te maken. Zodat ze leren van, met en over elkaar. Want samen ontdekken en spelen is het mooiste wat er is. En we zijn er trots op dat te kunnen faciliteren.
Muziekles voor persoonlijke groei
We leveren met onze diverse activiteiten een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kinderen in Amsterdam. Met onze programma’s bieden we niet alleen de ontwikkeling van muzikale vaardigheden, maar ook de bevordering van persoonlijke groei. Door middel van muzieklessen leren kinderen belangrijke vaardigheden zoals samenwerking en zelfexpressie.
Muziekbendes
Om samen spelen te bevorderen, stimuleren we onze jonge muziekmakers (7-12 jaar) de mogelijkheid om mee te spelen in een van onze muziekbendes. Zo leren ze de ins en outs van hun instrument die ze vervolgens meteen kunnen toepassen in hun popband, koor, jazzgroep of orkest. Er wordt veel samen gespeeld en natuurlijk wordt er ook regelmatig opgetreden.
De Muziekcirkel
Om aan de uiteenlopende behoeften van onze leerlingen te voldoen, hebben we verschillende nieuwe lesvormen geïntroduceerd. Een mooi voorbeeld hiervan is de muziekcirkel. Zo kan iedereen muziekles volgen bij Muziekschool Amsterdam. Een vorm van autisme, Downsyndroom of een verstandelijke beperking vormt helemaal geen belemmering om muziek te maken. Muziek komt uit je hart en dat geldt voor iedereen.
Samenwerken voor meer bereik
Door de krachten van Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord te bundelen, hebben we tienduizenden kinderen kunnen bereiken en hun leven verrijkt met de magie van muziek. De vele evenementen en optredens die we hebben georganiseerd, boden onze leerlingen een podium om hun talenten te laten zien en zelfvertrouwen op te bouwen.
6552
Kinderen namen deel aan buiten- en naschoolse muzieklessen
43.540
Kinderen namen deel aan binnenschoolse muzieklessen
219
Leerlingen en studenten namen deel aan het Academieprogramma
1000+
Klassen zijn in aanraking gekomen met muziekles
768
Leerlingen zaten in een muziekbende, popband, koor, orkest of ensemble
830
Aantal optredens dat door leerlingen van de muziekschool werd gegeven in de stad
Wie hebben we bereikt
Van de 113.000 schoolgaande kinderen en jongeren namen in totaal 50.092 leerlingen en jongeren in 2023 actief deel aan muzieklessen van Muziekschool Amsterdam (Noord) binnen het regulier onderwijs of daarbuiten in onze eigen leslocaties. Nog eens 25.000 jongeren deden dat al eerder . Het totale bereik is in 10 jaar tijd gegroeid tot 65% van alle schoolgaande kinderen en jongeren. Samen met onze partners, verenigd in MOSA, is het totale bereik zelfs ruim 90%. Amsterdam is in dit opzicht een voorbeeld in het land op het gebied van muziekeducatie en Muziekschool Amsterdam/Muziekschool Amsterdam Noord mogen daarin een hoofdrol spelen. Daar zijn we trots op!
Mees Vos
Met regelmaat horen we berichten over oud-Excellence leerlingen die professioneel carrière hebben gemaakt. Mees Vos, hoornist en oud-leerling van onze collega Angenieta de Bie, werkte al als solo-hoornist bij de Staatskapelle Weimar. Inmiddels is hij aangenomen als solo-hoornist bij Symphonieorkest Phion. Daarnaast is hij hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag geworden en ook nog voorzitter van het Nederlands Hoornisten Genootschap.
Jonathan Wegloop
In 2023 werd bekend dat hoornist Jonathan Wegloop, ook oud-leerling van Angenieta de Bie, is aangenomen als hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest en daarnaast als hoofdvakdocent aan het conservatorium. Erg leuk was dat bij zijn presentatie in het concertgebouw de Excellence opleiding van Muziekschool Amsterdam met name werd genoemd als zijnde de bakermat van talent! En natuurlijk is dit ook een compliment voor onze excellente hoorndocente Angenieta!
Ruimte voor het individu
Natuurlijk is er ook ruimte voor het individu. Door goed naar de leerbehoeften van iedere leerling te luisteren hebben we ook dit jaar weer maatwerk kunnen bieden. Kinderen met extra talent volgden onze excellence route waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en excelleren. Ze leerden dat iedereen met zijn of haar unieke talenten bijdraagt aan het gezamenlijke creatieve proces.
De bühne op
Hoe mooi is het als je met je eigen muziek de bühne op mag! Het afgelopen jaar stond daarom (weer) vol activiteiten voor Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord. We organiseren jaarlijks zo’n 830 (!) events en optredens, waarmee we aan alle Amsterdamse kinderen een podium bieden. Zo laten we ze het plezier van samen muziek maken ervaren én dit op anderen overbrengen. Hiermee leveren we ook een bijdrage aan het culturele leven van de stad.
Orkester Efterkolen
Ons talentprogramma, het Amsterdam Youth Symphonic Orchestra (AYSO), werkte samen met deze Deense groep uit Holstebro. Deze samenwerking onderstreept onze inzet voor internationale partnerschappen en culturele uitwisseling.
"Op zondag vertrokken we op tijd naar Aarhus, voor een optreden (deels gezamenlijk met Orkester Efterskolen) in het Musikhuset, waar al twee dagen een muziekfestival gaande was: het Orkester festivalen. En in de avond was het tijd om een feestje te bouwen!" -AYSO
Dromen najagen
Kinderen en jongeren van binnen én buiten onze muziekschool met een sterke passie voor pop, jazz, of klassiek, kregen de kans om deel te nemen aan onze academieprogramma's. Door samen te spelen in bands, big-bands en ensembles, en door genre-gerichte theorielessen en workshops, hebben deze gemotiveerde leerlingen zich verder kunnen ontwikkelen. Ze hebben zelfs op nationale en internationale podia opgetreden.
In 2023 namen 219 leerlingen deel aan onze academieprogramma's, waaronder 154 leerlingen van Muziekschool Amsterdam en 65 van Muziekschool Amsterdam Noord. Daarnaast hebben 20 leerlingen deelgenomen aan ons klassieke excellence programma, dat kinderen en jongeren voorbereidt op een professionele muziekopleiding. Deze programma's bieden hen de kans om hun vaardigheden te verfijnen en hun dromen na te jagen.
Muziekschool goes international
Ook op internationaal gebied hebben we succes geboekt. We werken samen met Europese partners om beleid en programma's te verbeteren, kennis te vergroten en culturele uitwisselingen te bevorderen. Elk jaar zijn 100 leerlingen betrokken bij internationale uitwisselingen zoals festivals of tussen ontmoetingen met andere muziekscholen.
In 2023 hebben we bijvoorbeeld deelgenomen aan Europese programma's voor het AYSO en de Jazz Focus Big Band. Deze laatste, winnaar van het Prinses Christina Concours, heeft via crowdfunding en fondsenwerving een uitwisselingsprogramma met de New Jersey Performing Arts gerealiseerd.