Missie en visie
Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord willen alle Amsterdamse kinderen de kans te geven om het plezier van samen muziek maken te ontdekken en te beleven. Bij onze muziekscholen krijgt iedereen de kans om te ontdekken wie ze zijn of willen worden, waarbij samen muziek maken de basis vormt van alles wat we doen. Dit alles doen we via onze lessen op de basisscholen en op onze buitenschoolse locaties, waarbij culturele ontmoetingen altijd aan de basis van het creatieve proces liggen. Deze ontmoetingen vormen een cruciale bron van inspiratie en innovatie, waarbij diverse muzikale tradities, stijlen en perspectieven samenkomen. Dit bevordert niet alleen de creativiteit, maar ook wederzijds begrip, respect en inclusiviteit.
Speel meer samen
Kinderen van nu zijn de makers van de toekomst. In al onze maak- en leerprocessen is ‘samen-leren-spelen’ het uitgangspunt. We verkennen, ontdekken en beleven samen het plezier van muziek maken. We zijn ervan overtuigd dat samen (kunnen) spelen essentieel is voor de ontwikkeling van elk individu, elke groep en elke samenleving. De verbindende rol van muziek voegt daar nog een extra dimensie aan toe. We vinden dat alle kinderen het recht hebben om te ervaren hoe mooi het is om samen te spelen.
Om kinderen en jongeren te stimuleren om meer samen te spelen, zijn de muziekscholen in 2023 gestart met een brede campagne onder de naam: Play More, Together. We zien graag elk kind en elke jongere muziek maken, samen met anderen. Met varianten zoals Play More Jazz, Play More Pop, Play More Classical en Play More of You, brengen we de boodschap over: speel meer, speel samen, wat je ook speelt en wie je ook bent. Alleen al de online campagne heeft meer dan 500.000 vertoningen via onze website en social media kanalen gerealiseerd.
Plezier
Tijdens de lessen en daarbuiten staat plezier altijd voorop: leren en experimenteren vanuit verwondering zorgt ervoor dat zowel leerlingen als docenten genieten van de muzikale reis.
Kwalitatief
Onze bevlogen professionals zetten zich dagelijks in om een veilige en uitdagende leeromgeving te creëren. De docenten stimuleren groei door persoonlijke aandacht en inspirerende lessen, waarbij ze gebruik maken van effectieve methoden en moderne lesvormen.
Samen
Samen leren we meer en beleven we meer plezier, waarbij verbinding en gezamenlijk cultureel vermogen de rode draad vormen. ‘Samen’ gaat verder dan de grenzen van de schoolgebouwen; zo zoeken we regelmatig de samenwerking met partijen uit de buurt op en organiseren we gezamenlijke evenementen.
Inclusief
Ons beleid is erop gericht dat we toegankelijk zijn voor een divers publiek. Dat betekent dat we fysiek in de buurt willen zijn, financiële barrières willen opheffen en een inhoudelijk programma willen bieden dat is afgestemd op de wensen van de diverse doelgroepen. Inclusief muziekonderwijs draagt bij aan wederzijds begrip en respect.
Onze organisatie
Bij Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord werken zo’n 199 gedreven en betrokken werknemers. We vinden het belangrijk dat al onze medewerkers zich blijven ontwikkelen en dat zij kunnen werken in een professionele werkomgeving. In 2023 hebben we extra aandacht besteed aan (sociale) veiligheid voor al onze medewerkers. Er werd een ARBO-beleid opgesteld, waarbij enkele onderwerpen direct werden aangepakt, zoals gehoorbescherming.
In het kader van Fairpay zijn de richtbedragen voor ZZP'ers nu meer marktconform. Door de gemeente zijn er tijdelijk extra financiële middelen beschikbaar gesteld om de marktontwikkelingen op het gebied van ZZP-tarieven het hoofd te bieden.
De 'BIS Academy'
Ook organiseert ons scholingsprogramma, de 'BIS Academy’, intervisiegroepen en workshops die de kwaliteit van het werken in het regulier onderwijs continu verbeteren. In totaal namen in 2023 ruim 100 docenten en medewerkers deel aan een groot aantal scholingsactiviteiten. Een breed samengestelde werkgroep, samen met twee gerenommeerde deskundigen uit Nederland en Vlaanderen, heeft nieuwe kerncompetenties voor docenten opgesteld, gebaseerd op Cultureel Vermogen en Kunstig Competent.
Divers en inclusief
Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord hebben in 2023 bijzondere aandacht besteed aan diversiteit en inclusie. We vinden het van groot belang dat iedereen, ongeacht achtergrond of identiteit, zich welkom en gewaardeerd voelt binnen onze muziekscholen. Zo hebben alle collega’s tijdens de plenaire studiedag in september, onder leiding van Huib Schippers en Fatmata Bah (Nowhere), een intensieve discussie gevoerd over diversiteit en inclusie (D&I) en de cruciale positie die dit onderwerp inneemt in ons nieuwe ondernemingsplan.
In het voorjaar van 2023 zijn er verdiepende D&I studiedagen georganiseerd voor alle collega's, in nauwe samenwerking met de collega's van SEP. Om de bewustwording en kennisdeling te bevorderen, heeft de interne D&I commissie een nieuwsbrief in het leven geroepen, gevuld met praktische tips. Daarnaast heeft een team van docenten zich verdiept in diversiteit en inclusie en onze lesmaterialen beoordeeld vanuit dit perspectief en waar nodig aangepast. Tevens hebben zij in dit kader een training gegeven aan onze docenten. Deze training zal het komende schooljaar opnieuw worden aangeboden.