Muziek voor iedereen
Het belang van muziekeducatie
Muziek speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Daarom vinden we het belangrijk om zo veel mogelijk kinderen te bereiken met onze muziekeducatie. Met ons binnenschoolse programma brengen we muzieklessen naar de klaslokalen, zodat zoveel mogelijk Amsterdamse jongeren het plezier van samen muziek maken kunnen ervaren. Muziekonderwijs bevordert creativiteit, emotionele expressie en sociale vaardigheden. In 2023 hebben we op bijna 150 scholen tienduizenden leerlingen begeleid om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen door de magie van muziek.
Muziek als verbinder
Amsterdam groeit de komende jaren tot ruim een miljoen inwoners in 2035. Ook de diversiteit aan inwoners zal groeien. Alle Amsterdammers hebben recht op toegang tot kunst en cultuur in de stad en in de wijk, met een aanbod dat aansluit op hun leefwereld. Werken aan inclusiviteit is en blijft een speerpunt van Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord, omdat ieder kind zich maximaal moet kunnen ontplooien. Daarom is onze inhoudelijke programmering afgestemd op de verscheidenheid die Amsterdam rijk is. Zo geven we iedereen de kans om zich via muziek te ontwikkelen.
Samenwerken
In samenwerking met partners zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stadspas, Kidsgids en A’DAM Music School, maken we naschoolse muziekeducatie financieel toegankelijker. In 2023 hebben in totaal 436 leerlingen gebruik gemaakt van verschillende kortingsregelingen. De gemeente Amsterdam draagt bij met speciale subsidieregelingen om kansengelijkheid te realiseren. De bijdrage van het Jeugdfonds Sport & Cultuur is tijdelijk verhoogd van 480 euro naar 650 euro, waardoor we hopen dat de drempel nog lager is geworden. We zullen in 2024 actief campagne voeren om dit extra onder de aandacht te brengen.
Laagdrempelig muziekles
Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord bieden zelf ook diverse kortingsregelingen aan om het volgen van muziekles laagdrempeliger te maken voor gezinnen met een lager inkomen. Zoals kortingen met de Stadspas, voor middeninkomens, en mogelijkheden om muziekinstrumenten kosteloos te lenen of met korting te huren of te kopen. Daarnaast realiseert de stichting Vrienden van Muziekschool Amsterdam extra middelen voor activiteiten van de muziekschool met als doel nog meer Amsterdamse kinderen kennis te laten maken met muziek.
Muziekonderwijs, altijd dichtbij
Bij Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord geloven we sterk in de kracht van muziek. We streven ernaar om iedereen te laten ervaren wat muziek met je kan doen. Met meerdere locaties verspreid over de stad zijn onze muziekscholen altijd op fietsafstand, waardoor we fysiek dichtbij en bereikbaar zijn voor alle Amsterdammers. We hebben locaties in Oost, West, Zuid, IJburg, Zeeburgereiland en Noord, en zijn voortdurend bezig met uitbreiden.
In 2023 hebben we twee nieuwe locaties geopend: De Brug op IJburg en Baggerbeest op het Zeeburgereiland. Bij De Brug zullen we innovatief onderwijs ontwikkelen in open ruimtes, waarbij de nieuwe afdeling Innovatie en Projecten (I&P) voor vernieuwing zal zorgen. Hier bieden we leerlingen de mogelijkheid om zelf regie te nemen over hun leerproces. De locaties zullen begin 2024 worden opgeleverd en zullen een plek vol creativiteit en co-creatie zijn. Ongeacht talent of ervaring is iedereen hier welkom om te leren en te creëren.
Onze leslocaties
In het afgelopen jaar hebben Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord hun bereik verder uitgebreid om muziekonderwijs toegankelijk te maken voor alle inwoners van Amsterdam. Onze locaties zijn strategisch verspreid door de hele stad. Of je nu in Amsterdam Noord, Oost, Zuid, West of in het hart van de stad woont, muziekeducatie is altijd dichtbij. Op de kaart hiernaast vind je onze muziekscholen (blauwe pinnen) en de scholen waar we muziekles geven (rode pinnetjes).
Muziek op school
We bereiken bijna 150 basisscholen in Amsterdam, waardoor meer dan 1.000 klassen het plezier van muziekles kunnen ervaren. Het bereik van muziekeducatie op Amsterdamse scholen is indrukwekkend. Van de 113.000 schoolgaande kinderen en jongeren namen in 2023 in totaal 43.540 leerlingen en jongeren actief deel aan muzieklessen binnen het regulier onderwijs en nog eens 6.552 op onze eigen leslocaties. In tien jaar tijd is ons totale bereik gegroeid tot 65% van alle schoolgaande kinderen en jongeren. Samen met onze partners, verenigd in MOSA, is het totale bereik zelfs ruim 90%. Amsterdam is hierdoor een voorbeeld op het gebied van muziekeducatie.
Muziek in de buurten
We organiseren evenementen voor en met de buurt, zoals het Peuter Kleuter Muziekfeest, dat we komend jaar door de verschillende stadsdelen willen laten reizen. Daarnaast nemen we regelmatig deel aan diverse festivals en evenementen in de stad, zoals het grachtenfestival, de Instrumententuin in het Concertgebouw, The Brave in West en het Ketikoti festival in Zuidoost. Daarnaast faciliteren we andere organisaties door het verhuren van muziekruimtes in onze gebouwen, waardoor er nog meer cultureel aanbod dichtbij beschikbaar is.
Sociale impact en betrokkenheid
Bij Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord streven we ernaar om muziekeducatie te bieden die aansluit bij de diverse behoeften en interesses van onze gemeenschap. Daarom zetten we diverse programma’s en initiatieven op om in deze behoeften te kunnen voorzien. Een voorbeeld hiervan is dat we kinderen en jongeren actief betrekken bij de ontwikkeling van onze programma's. In 2023 is een nieuwe ‘jongerenbond’ opgericht die heeft bijgedragen aan de open dag nieuwe stijl in Osdorp. Met een breed programma inclusief spoken word, beatmakers en voice sampling zorgde dat voor een geheel nieuwe dynamiek.
Daarnaast ontstond de samenwerking met Rosetta Beats, waarbij een speciaal producers/DJ lesprogramma werd ontwikkeld dat de zichtbaarheid en werkgelegenheid voor vrouwelijke, non-conforming en genderfluïde producers wil vergroten. Samen met het Wereldmuseum hebben we een binnenschools programma samengesteld, gericht op wereldwijde feestdagen zoals Keti Koti en het Braziliaans Carnaval, zodat leerlingen deze feestdagen muzikaal kunnen ervaren. Bovendien hebben we met nieuwe partners zoals het Terra Nova College een nieuw leertraject ontwikkeld dat zich richt op crossovers in Urban Arts.
Speciaal onderwijs
We geloven dat muziek uit je hart komt en voor iedereen toegankelijk moet zijn. Iedereen kan muziekles volgen, ongeacht of iemand een autismespectrumstoornis, Downsyndroom of een andere verstandelijke of fysieke beperking heeft. Deze uitdagingen zijn geen obstakel te zijn om muziek te maken. Onze docenten bieden daarom onderwijs op maat aan, afgestemd op de individuele behoeften en wensen van onze leerlingen. Hier kunnen ze in hun eigen tempo leren en zelf kiezen welke muziek ze graag willen spelen. We zijn ervan overtuigd dat iedereen zich kan ontwikkelen tot een muzikant, ongeacht de uitdagingen die ze mogelijk tegenkomen. Muziek is voor iedereen.